Over mij

Saskia van Dongen

Saskia van Dongen

Haptotherapeut, haptoom/coach, haptonomisch trainer en relatiebegeleider

Mijn hele leven lang ben ik al geïnteresseerd in wat mensen beweegt. Waarom zijn mensen zoals ze zijn en doen ze zoals ze doen? Hier gaat het voor mij écht over in het leven. Over jou, in relatie tot de anderen. Dit wordt zichtbaar in je relatie, je vriendschappen, je werk. Waarom loop je aan jezelf voorbij, waarom ben je zo onzeker. Hoe mooi zou het zijn als we onze eigenheid meer laten zien, en weer compassie voelen naar de ander in wie hij is zoals hij is. Dat we elkaar echt ontmoeten, in plaats van dat we ons steeds meer terugtrekken achter de schermen van de digitale wereld.

In de stappen die ik heb gezet in mijn leven om van mijn faalangst en gerichtheid op de ander af te komen, ben ik het hardst gegroeid van haptotherapie. Bewustzijn had ik al jaren maar het er over praten loste de problemen niet op. Het daadwerkelijk voelen van mijn gedragspatronen maakte het zo ontzettend duidelijk. Zo kon ik ook de kracht die ik in me heb ervaren. De stappen om dingen anders te doen werden hierdoor heel concreet. Ik voel beter wie ik ben, wat ik wil en uit dat ook. Ik ben minder afhankelijk van wat andere mensen van me vinden. Dat maakt het gemakkelijker mezelf te zijn. Haptonomie is onderdeel van mijn leven geworden en maakt het veel leuker en waardevoller.

In vrijheid je eigen levenspad bewandelen gun ik andere mensen ook. Daarom heb ik met veel enthousiasme de opleiding tot haptotherapeut bij Synergos in Amersfoort gevolgd en heb ik ervaring opgedaan in het docententeam. Een van de drie opleidingen in haptonomie die gericht is op werken in het hier en nu, zonder oordeel, met aandacht voor aanraking en concrete waarneming zodat je kunt onderbouwen wat je doet. Niet zweverig dus. Aanraking doet mensen zichtbaar goed. In 2020 heb ik de specialisatie Haptonomische relatiebegeleiding bij Haptonomisch Centrum Nederland afgerond en momenteel verdiep ik me verder in de behandeling van trauma.

Als GZ-haptotherapeut, haptonoom/coach, haptonomisch trainer en relatiebegeleider zet ik ook mijn levens- en ervaring in. Ik ben opgeleid als paramedisch therapeut en intuïtief coach. Werkervaring heb ik in de zakenwereld, de zorg, het onderwijs en politieke omgevingen. Zie Linkedin. Ik ga met jou op weg om een stap te zetten in wat jou verder helpt in je leven.

Klantervaringen

“Een ding wist ik zeker tijdens mijn burn-out; ik heb professionele hulp nodig en mijn losgelaten hoofd moet weer in connectie komen met mijn lijf.
Het kennismaking gesprek was aangenaam, omdat Saskia echt luistert, geen oordeel heeft, helder is in haar uitleg. Gedurende de sessies ervoer ik een enorme professionaliteit en gedrevenheid. Met hierbij ook fijne humor.
Mijn eerste sessies waren zelfs een plezierige eyeopener. Plezierig omdat ik meer ging begrijpen van mijn gedrag en de gevolgen hiervan.
Saskia weet op een rustige manier jezelf ingang te geven tot soms confronterend gedrag, dat zorgt voor de manier waarop ik in het leven sta of stond. Want het allermooiste is; ik leer hierin veranderen, leer luisteren naar de signalen van mijn lijf en zet dit vervolgens om in ander gedrag en/of woorden.
Ik ben zelf analytisch sterk, maar Saskia weet de angel eruit te halen door elke keer weer een passende oefening te doen waarin ik letterlijk voel wat er gebeurt. Ik ben vaak verrast over de impact van de oefeningen en ervaar dat ik mijn echte zelf steeds meer terug krijg. Dat is zo waardevol!”

Joria
Oncologisch/hematologisch verpleegkundige en casemanager

“Na jarenlange intensieve psychotherapie werd het voor mij tijd om niet alleen te begrijpen en te analyseren, m.a.w. in m’n hoofd te zitten, maar ook te gaan voelen. Ik was onbekend met haptonomie en in het begin wat huiverig om het praten los te laten. Al na het tweede consult bemerkte ik bij mezelf een kleine aangename verandering. Waar ik Saskia de eerste keer nog wat formeel een hand gaf bij het weggaan, vroeg ik na de tweede sessie om een knuffel. Die had ik echt nodig en die ik kon ik gelukkig (pre corona) ook krijgen. Bij eerdere therapie had ik niet of nauwelijks een traan gelaten en nu kwamen de tranen regelmatig. Sommige oefeningen vond ik confronterend of ongemakkelijk maar ze gaven mij inzicht in wat je lijf je kan vertellen en hoe beter naar je lijf te luisteren. Saskia is een fijn mens en zij verraste mij vaak in onze gesprekken; ze leerde me om de sessie z’n werk te laten doen in plaats van er grip op te willen krijgen en houden.”

Renske
Docent Engels

“Een jaar geleden kwam ik bij Saskia terecht voor haptotherapie. Ik voelde meteen dat ik door haar gehoord werd.. Saskia heeft door middel van gesprekken.. behandelingen op tafel.. oefeningen.. een nieuw begin voor mij gemaakt.. mij weer zelf te laten denken.. te laten voelen.. en situaties vanuit een andere hoek te leren bekijken/te benaderen.. samen met mij dingen laten verwerken .. Ik heb gehuild en gelachen.. maar nu voel ik mij sterk genoeg mijn werk weer leuk te vinden.. voor mezelf op te komen.. het was niet altijd makkelijk.. maar gesteund door Saskia zit ik weer beter in mijn vel.. ben blij dat ik de stap naar haar heb gezet..”

Ella
Kinderopvang

“Ik ben bij Saskia terechtgekomen via mijn opleiding hapto-therapie. Ik heb bewust voor Saskia gekozen vanwege de rust en het geduld dat zij uitstraalt. Tijdens de coaching sessies heb ik deze twee kanten aan Saskia ook als zeer prettig ervaren.
Saskia is warm en betrokken. Ze luistert, laat het even binnen komen, stelt goede en gerichte vragen en weet dan een werkvorm te vinden die goed bij het moment en de leervraag past. In plaats van dat ze je vertelt wat je het beste kan doen laat ze dit jou ervaren in je eigen tempo. Zonder oordeel kon ze mij geruststellen en hebben we samen mooie ervaringen en inzichten gedeeld.”

Laura
Juridisch consultant

“Ik kan nogal veel en snel praten zonder gevoel te hebben voor de ander. Ik ben op zoek naar contact maar weet niet goed de weg er naartoe. Saskia liet mij op een wiebelbord staan waardoor ik continue mijn balans aan het zoeken was en in beweging bleef, hierdoor voelde ik mijn lichaam en kon ik gevoel hebben voor mijzelf waardoor ik mijn emoties kon ervaren die ik meestal blokkeer. Ik kreeg hierdoor naast gevoel voor mijzelf ook gevoel voor haar en er ontstond een mooi gesprek.
Het was een echte eyeopener voor mij.
Aan het einde van de sessie kreeg ik een compacte, haalbare opdracht mee die mij helpt om gevoel te hebben voor mijzelf en in contact met anderen.
Ik vind Saskia warm, betrokken, creatief en enthousiast. Zij voelt aan hoeveel ruimte er nodig is. Zij komt met creatieve oefeningen om, zonder oordeel, inzichten te geven.”

Martine
Department manager warenhuis

“In de coachsessies wilde ik graag leren hoe ik flexibeler kan worden in wat ik aan gedrag inzet in een situatie.
Saskia startte met een ervaringsoefening waardoor ik aan den lijve ervoer hoe het is om vanuit verschillende emotionele aansturingen (boos, blij, verdriet, vechten, vluchten en bevriezen) te worden aangeraakt. Dit was een bijzondere ervaring die mij veel inzichten heeft opgeleverd. In de tweede sessie hebben we verder geoefend met gedrag uit de verschillende emotionele aansturingen. De coachstijl van Saskia heeft mij geholpen en aangestuurd in het kunnen voelen, waarnemen en schakelen tussen de emotionele aansturing. Tot mijn eigen verbazing zijn we de hele cirkel rond geweest. Ik had niet verwacht dat dit zou lukken. Ontzettend bedankt voor de mooie ervaringen!.”

Marcella
Coördinerend begeleider VG