Over mij

Saskia van Dongen

Saskia van Dongen

Haptotherapeut, haptonoom/coach, haptonomisch trainer, relatiebegeleider en ademcoach

Mijn hele leven lang ben ik al geïnteresseerd in wat mensen beweegt. Waarom zijn mensen zoals ze zijn en doen ze zoals ze doen? Hier gaat het voor mij écht over in het leven. Over jou, in relatie tot de anderen. Dit wordt zichtbaar in je relatie, je vriendschappen, je werk. Waarom loop je aan jezelf voorbij, waarom ben je zo onzeker. Hoe mooi zou het zijn als we onze eigenheid meer laten zien, en weer compassie voelen naar de ander in wie hij is zoals hij is. Dat we elkaar echt ontmoeten, in plaats van dat we ons steeds meer terugtrekken achter de schermen van de digitale wereld.

In de stappen die ik heb gezet in mijn leven om van mijn faalangst en gerichtheid op de ander af te komen, ben ik het hardst gegroeid van haptotherapie. Bewustzijn had ik al jaren maar het er over praten loste de problemen niet op. Het daadwerkelijk voelen van mijn gedragspatronen maakte het zo ontzettend duidelijk. Zo kon ik ook de kracht die ik in me heb ervaren. De stappen om dingen anders te doen werden hierdoor heel concreet. Ik voel beter wie ik ben, wat ik wil en uit dat ook. Ik ben minder afhankelijk van wat andere mensen van me vinden. Dat maakt het gemakkelijker mezelf te zijn en in relatie te staan met anderen. Haptonomie is onderdeel van mijn leven geworden en maakt het veel leuker en waardevoller.

In vrijheid je eigen levenspad bewandelen gun ik andere mensen ook. Daarom heb ik met veel enthousiasme de opleiding tot haptotherapeut bij Synergos in Amersfoort gevolgd en heb ik ervaring opgedaan in het docententeam. Een van de drie opleidingen in haptonomie die gericht is op werken in het hier en nu, zonder oordeel, met aandacht voor aanraking en concrete waarneming zodat je kunt onderbouwen wat je doet. Niet zweverig dus. Aanraking doet mensen zichtbaar goed en maakt dingen helder. Ik heb mij verder gespecialiseerd in trauma (o.a. polyvagaaltheorie), intimiteit/seksualiteit, relatiebegeleiding/-therapie, mildere vormen van autisme/AD(H)D en overbelasting/burnout. Sinds 2023 geef ik Transformational Breathwork, ook wel ademsessies genoemd. Een zeer diepgaande en helende reis in jezelf waarin je veel vastzittende ervaringen kunt releasen. En sinds 2024 ook tantramassage aan vrouwen. Zonder seksuele intenties en gericht op bewustwording van jezelf en het volledig jezelf kunnen voelen en bewonen. Kijk hiervoor op www.soulsessions.pro. Hier staat beknopte informatie, de website wordt nog gebouwd. Je kunt ook contact met me opnemen voor meer informatie.

Als GZ-haptotherapeut, haptonoom/coach, haptonomisch trainer en relatiebegeleider zet ik ook mijn levens- en werkervaring in. Ik ben opgeleid als paramedisch therapeut en intuïtief coach. Werkervaring heb ik in de zakenwereld, de zorg, het onderwijs en politieke omgevingen. Zie Linkedin. Ik ben CRKBO-geregistreerd docent. Ik ga met jou op weg om een stap te zetten in wat jou verder helpt om het fijn te hebben met je zelf en in jouw leven.

Klantervaringen

“Je bent niemand iets verplicht, helemaal niemand’, zei ze met haar lieve glimlach, toen ik Saskia vertelde van mijn relatie met mijn familie en de bijbehorende besognes. Nou, daar moest ik toch even over nadenken terwijl ik in een bevrijdende lach schoot. Saskia ten voeten uit: ze confronteert je direct, met een lichtheid en humor maar ráák. Via speelse oefeningen en liefdevolle feedback op mijn houding en gedrag ben ik gevoeliger geworden voor wat in mijn lijf gebeurt, hoe ik erbij zit en hoe ik mijn lijf kan inzetten ingesleten patronen te doorbreken. Ik ben zoveel vrijer en zelfbewuster geworden, ik gun iedereen die ergens is vastgelopen haptotherapie van deze bijzondere vrouw.”

José
A&O psycholoog

“Saskia is a gifted therapist. She made both my husband and me feel safe and understood. After many years of disconnect and relational struggles, we experienced a breakthrough in just two sessions with Saskia. She was able to explain what was going on between and within us and helped us reconnect in a positive way like we have never known, which has sustained even after our two sessions. This was a great investment for us both individually and for our relationship!”

Lynette
Nurse/lactant consultant

“Met hele praktische oefeningen liet Saskia mij ervaren dat ik makkelijk bij mezelf weg was. Ik begreep dit pas door het echt in lijfelijke oefeningen te ervaren, mijn hoofd kon me hier niet helpen! Ze leerde me bij mezelf te blijven. En dat ik kon en mocht voelen dat ik niet meer kon en een “pas op de plaats” nodig had. Daarnaast waren er de waardevolle gesprekken waarin ik teruggevonden gevoel en opbouwende energie vond om mijn basis sterker te maken om een moeilijk traject te kunnen gaan volbrengen. Saskia was een onontbeerlijke steun.”

Ellen
Manager bij een internationaal bedrijf

Ik wil graag mijn oprechte waardering en dankbaarheid uitspreken voor het proces dat ik met Saskia heb doorlopen. Het was een bijzondere reis vol groei, zelfontdekking en waardevolle inzichten. Ik ben enorm dankbaar voor de warme en vertrouwensband die we tijdens onze sessies hebben opgebouwd. Saskia heeft mij op een unieke manier begeleid en geholpen om meer in contact te komen met mezelf, zowel fysiek als emotioneel. Het inzicht, het inlevingsvermogen en de expertise hebben een diepgaand effect gehad op mijn ontwikkeling.

Nikita
HRM/Topsportster

“De begeleiding door Saskia heeft me geholpen dichter bij mezelf te komen, meer ruimte in te nemen en mijn grenzen duidelijker aan te geven. Ook heb ik mezelf beter leren kennen.
Saskia is een warme, invoelende en doortastende vrouw met gevoel voor humor.”

Sandy
Logopediste

“Een ding wist ik zeker tijdens mijn burn-out; ik heb professionele hulp nodig en mijn losgelaten hoofd moet weer in connectie komen met mijn lijf.
Het kennismaking gesprek was aangenaam, omdat Saskia echt luistert, geen oordeel heeft, helder is in haar uitleg. Gedurende de sessies ervoer ik een enorme professionaliteit en gedrevenheid. Met hierbij ook fijne humor.
Mijn eerste sessies waren zelfs een plezierige eyeopener. Plezierig omdat ik meer ging begrijpen van mijn gedrag en de gevolgen hiervan.
Saskia weet op een rustige manier jezelf ingang te geven tot soms confronterend gedrag, dat zorgt voor de manier waarop ik in het leven sta of stond. Want het allermooiste is; ik leer hierin veranderen, leer luisteren naar de signalen van mijn lijf en zet dit vervolgens om in ander gedrag en/of woorden.
Ik ben zelf analytisch sterk, maar Saskia weet de angel eruit te halen door elke keer weer een passende oefening te doen waarin ik letterlijk voel wat er gebeurt. Ik ben vaak verrast over de impact van de oefeningen en ervaar dat ik mijn echte zelf steeds meer terug krijg. Dat is zo waardevol!”

Joria
Oncologisch/hematologisch verpleegkundige en casemanager

“Saskia is een uitstekende therapeut die mijn vrouw en mij veel kansen heeft gegeven om verschillende benaderingen uit te proberen in het omgaan met trauma, angst en stress. Ik was eerst sceptisch, maar voelde me al snel veilig en comfortabel met Saskia’s vermogen om verschillende denkconcepten uit te leggen en te verkennen. Ik beveel Saskia ten zeerste aan als relatietherapeut, aangezien mijn vrouw en ik zeker baat hebben gehad bij de therapiesessies die we hebben gehad.

Mark
Teammanager

“Na een vervelende en voor mij traumatische gebeurtenis kwam ik bij Saskia terecht. Zij leerde mij dat het erg belangrijk is om jezelf de tijd te geven om te helen. Tijdens onze sessies was er ruimte voor tranen, maar ook hebben we regelmatig gelachen. Door de gesprekken en oefeningen heb ik geleerd beter te luisteren naar de signalen van mijn lijf en om minder ‘in control’ te willen zijn. Saskia luisterde goed en stelde de juiste vragen. Hierdoor kom je tot inzichten die je verder helpen. Ik heb Saskia ervaren als een zeer prettig, enthousiast en betrokken persoon, waar ik snel een klik mee voelde. Ze kijkt zonder oordeel en kan zich goed inleven. Een waardevolle ervaring!”

Marjolein
Communicatieadviseur

“Ik kwam bij Saskia omdat ik mezelf even kwijt was. Het gevoel met mezelf was weg en ik voelde veel onrust en vermoeidheid. Saskia voelde heel goed aan wat ik nodig had en met diverse oefeningen (aanraking, voelen, afstemmen) en gesprekken kreeg ik weer grip op mezelf. Ik ben blij dat ik haar hulp heb gevraagd, ik voel me weer compleet en weet nu beter naar welke signalen ik moet luisteren. Het leven is een spel en het hoeft allemaal niet zo serieus. Als ik dicht mij mezelf blijf kan ik elke situatie aan.”

Marieke
Conducteur

“Een mentale massage… Het dekt niet de lading van alle hoofd- en lichaamsoefeningen die we gedaan hebben, maar zo voelde het wel. Moe maar fris, zo kwam ik altijd thuis, om er weer een paar weken tegenaan te kunnen. “Wat knap je er toch altijd van op,” zei vriendlief dan. Bedankt Saskia, je bent een professional: confronterend, goed geïnformeerd, vriendelijk en empathisch. En het belangrijkste: je wist altijd waar mijn lichaam op dat moment behoefte aan had. Ik voel me zoveel sterker dan toen ik voor het eerst bij je binnenkwam en ben heel veel zorgen en verdriet kwijt.”

Britt
Kwaliteitsadviseur

“Door de gesprekken en oefeningen met Saskia voel ik me een stuk sterker en meer in balans. Heb ik inzicht gekregen waar mijn lichamelijke en geestelijke problemen vandaan komen en dat dit onlosmakelijk met elkaar is verbonden. Hoe belangrijk het is om echt te luisteren naar je lichaam, want die geeft je genoeg signalen. De manier waarop Saskia dit met oefeningen duidelijk laat worden vond ik een openbaring en tegelijkertijd ook zo logisch. Ik heb er heel veel van geleerd.”

Laurette
Beslisser voorzieningen

“Ik heb ontzettend veel gehad aan je therapie. En ben er voorlopig ook nog niet klaar mee. Ik blijf oefenen en worstelen om zelf keuzes te maken, niet in te vullen voor de ander, te verbinden, en niet teveel te blijven hangen in emoties en angsten. Ook de oefeningen tussendoor om te ontspannen blijven me helpen. Qua relatie gaat het stukken beter en komen we veel vaker tot verbinding. Ook hier blijven we in zoeken en dit gebeurd met vallen en opstaan. Dankjewel voor je tijd en ik zeg niet dat we elkaar nooit meer gaan zien want kan me zomaar voorstellen dat ik je benader voor een vervolg.”

Bianca
Docent Hbo

“Na jarenlange intensieve psychotherapie werd het voor mij tijd om niet alleen te begrijpen en te analyseren, m.a.w. in m’n hoofd te zitten, maar ook te gaan voelen. Ik was onbekend met haptonomie en in het begin wat huiverig om het praten los te laten. Al na het tweede consult bemerkte ik bij mezelf een kleine aangename verandering. Waar ik Saskia de eerste keer nog wat formeel een hand gaf bij het weggaan, vroeg ik na de tweede sessie om een knuffel. Die had ik echt nodig en die ik kon ik gelukkig (pre corona) ook krijgen. Bij eerdere therapie had ik niet of nauwelijks een traan gelaten en nu kwamen de tranen regelmatig. Sommige oefeningen vond ik confronterend of ongemakkelijk maar ze gaven mij inzicht in wat je lijf je kan vertellen en hoe beter naar je lijf te luisteren. Saskia is een fijn mens en zij verraste mij vaak in onze gesprekken; ze leerde me om de sessie z’n werk te laten doen in plaats van er grip op te willen krijgen en houden.”

Renske
Docent Engels

“Een jaar geleden kwam ik bij Saskia terecht voor haptotherapie. Ik voelde meteen dat ik door haar gehoord werd.. Saskia heeft door middel van gesprekken.. behandelingen op tafel.. oefeningen.. een nieuw begin voor mij gemaakt.. mij weer zelf te laten denken.. te laten voelen.. en situaties vanuit een andere hoek te leren bekijken/te benaderen.. samen met mij dingen laten verwerken .. Ik heb gehuild en gelachen.. maar nu voel ik mij sterk genoeg mijn werk weer leuk te vinden.. voor mezelf op te komen.. het was niet altijd makkelijk.. maar gesteund door Saskia zit ik weer beter in mijn vel.. ben blij dat ik de stap naar haar heb gezet..”

Ella
Kinderopvang

“Ik ben bij Saskia terechtgekomen via mijn opleiding hapto-therapie. Ik heb bewust voor Saskia gekozen vanwege de rust en het geduld dat zij uitstraalt. Tijdens de coaching sessies heb ik deze twee kanten aan Saskia ook als zeer prettig ervaren.
Saskia is warm en betrokken. Ze luistert, laat het even binnen komen, stelt goede en gerichte vragen en weet dan een werkvorm te vinden die goed bij het moment en de leervraag past. In plaats van dat ze je vertelt wat je het beste kan doen laat ze dit jou ervaren in je eigen tempo. Zonder oordeel kon ze mij geruststellen en hebben we samen mooie ervaringen en inzichten gedeeld.”

Laura
Juridisch consultant

“Ik kan nogal veel en snel praten zonder gevoel te hebben voor de ander. Ik ben op zoek naar contact maar weet niet goed de weg er naartoe. Saskia liet mij op een wiebelbord staan waardoor ik continue mijn balans aan het zoeken was en in beweging bleef, hierdoor voelde ik mijn lichaam en kon ik gevoel hebben voor mijzelf waardoor ik mijn emoties kon ervaren die ik meestal blokkeer. Ik kreeg hierdoor naast gevoel voor mijzelf ook gevoel voor haar en er ontstond een mooi gesprek.
Het was een echte eyeopener voor mij.
Aan het einde van de sessie kreeg ik een compacte, haalbare opdracht mee die mij helpt om gevoel te hebben voor mijzelf en in contact met anderen.
Ik vind Saskia warm, betrokken, creatief en enthousiast. Zij voelt aan hoeveel ruimte er nodig is. Zij komt met creatieve oefeningen om, zonder oordeel, inzichten te geven.”

Martine
Department manager warenhuis

“In de coachsessies wilde ik graag leren hoe ik flexibeler kan worden in wat ik aan gedrag inzet in een situatie.
Saskia startte met een ervaringsoefening waardoor ik aan den lijve ervoer hoe het is om vanuit verschillende emotionele aansturingen (boos, blij, verdriet, vechten, vluchten en bevriezen) te worden aangeraakt. Dit was een bijzondere ervaring die mij veel inzichten heeft opgeleverd. In de tweede sessie hebben we verder geoefend met gedrag uit de verschillende emotionele aansturingen. De coachstijl van Saskia heeft mij geholpen en aangestuurd in het kunnen voelen, waarnemen en schakelen tussen de emotionele aansturing. Tot mijn eigen verbazing zijn we de hele cirkel rond geweest. Ik had niet verwacht dat dit zou lukken. Ontzettend bedankt voor de mooie ervaringen!.”

Marcella
Coördinerend begeleider VG